Akupunktio

Akupunktiota on käytetty hoitomuotona hyvin kauan. Vanhimpien kivikautisten kiinalaisten esinelöytöjen arvioitu ikä on noin 7000 vuotta. Arviolta noin 3500 vuotta sitten valmistetussa pronssinukessa on jo kuvattu akupunktiopisteitä ja meridiaaneja. Silloin hoitomuoto on ollut jo lähellä nykymuotoista hoitojärjestelmää. Akupunktiota käytetään Suomessa fysioterapiassa ja lääketieteessä erityisesti pitkäaikaisten kipupotilaiden hoidossa. Tutkimustietoa akupunktiosta on suhteellisen vähän, mutta viime vuosina on kuitenkin akupunktuurista kertynyt tieteellistä näyttöä muun muassa migreenin, niskakipujen, jännityspäänsäryn, nivelrikon ja selkäkipujen hoidossa.

Eniten Suomessa akupunktuurilla hoidetaan erilaisia pitkäaikaisia kiputiloja. Suhteellisesti eniten tilastollisesti akupunktiolla hoidetaan niska-hartiaseudun kiputiloja. Muita paljon hoidettuja ovat polvinivelrikon kiputilat, selkäkivut ja iskiaskivut, jännityspäänsäryt, migreeni estohoitona, olkapääkivut, lonkkanivelrikon kivut, tenniskyynärpääkivut sekä erilaiset jännetulehdukset.

Kivunlievitystä akupunktiosta

Länsimaisen lääketieteen näkökulmasta akupunktio on tiettyjen akupunktiopisteissä olevien hermopäätteitten stimulointia akupunktioneuloilla. Tästä stimulaatiosta välittyy hermoärsykkeitä hermoja pitkin selkäytimeen, sieltä eteenpäin aivojen eri keskuksiin ja autonomisen hermoston tumakkeisiin. Ärsykkeistä käynnistyy elimistön oma kivunlievitysja parantumisprosessi. Siinä on havaittu erilaisten säätelyhormonien vapautumista, lisämunuaiskuoren aktivoitumista, endorfiinien ja oksitosiinin lisääntymistä elimistössä, verenkierron yleistä ja paikallista lisääntymistä ja elimistön homeostaasin parantumista. Myös elimistön immuunijärjestelmä aktivoituu akupunktuurihoidon vaikutuksesta.

Akupunktion vasta-aiheita ovat:

  • Sairastuminen (flunssa, kuume, vatsatauti, influenssa)
  • Rikkoutunut iho tai paikallinen infektio ihossa
  • Vaikea sydämen vajaatoiminta tai vaikea munuaistauti
  • Hoidettavassa raajassa lymfakierron häiriö
  • Hemofilia eli verenvuototauti
  • Raskauden neljä ensimmäistä kuukautta

Soita ja kysy lisää akupunktiosta 020 759 7319