Jäätynyt olkapää

Jäätynyt olkapää

Jäätynyt olkapää, englanniksi frozen shoulder, tarkoittaa olkanivelen hetkellistä jäykistymistä. Jäykistymisen syynä on olkanivelen kapselin paksuuntuminen. Tämä paksuuntuminen vie muilta kudoksilta tilaa, joka johtaa liikkumistilan puutteeseen ja näin ollen liikkuvuuden rajoittumiseen olkanivelessä. Olkapään jäätymisen syytä ei toistaiseksi tunneta.

Jäätynyt olkapää oireet

Jäätyneen olkapään oireet ovat olkapään leposärky, yöllinen jomotus sekä olkanivelen liikkumattomuus tai liikelaajuuden vähäisyys. Jäätynyt olkapää voi estää arkisia toimintoja, kuten lompakon laittamisen takataskuun tai rintaliivien kiinnittämisen selän takana. Jäätynyt olkapää voi alkaa leikkauksen jälkeen, toistuvien liikkeiden seurauksena, pitkään jatkuneen kiputilan jälkeen tai ilman mitään ulkoista syytä.  

Jäätyneen olkapään oireenkuva sekä paraneminen jaetaan kolmeen eri vaiheeseen; jäätymisvaihe jäykkyysvaihe sekä paranemisvaihe. Jäätyneen olkapään paranemisprosessi on pitkä, ja voi kokonaisuudessaan viedä jopa muutaman vuoden.

Jäätyneen olkapään hoito

Jäätyneen olkapään kuntoutus riippuu siitä, missä vaiheessa jäätynyt olkapää siinä hetkessä on. Jäätymisvaiheessa kuntoutus sisältää pääsääntöisesti kivunlievitystä, kevyttä olkapään liikkuvuusharjoitetta, lihasrentoutusharjoitteita sekä manuaalisia keinoja. Myös TENSiä tai lämpöä voidaan käyttää.  

Jäykkyysvaiheessa kuntoutus etenee niin, että liikkuvuusharjoitteita tehdään hieman laajemmin, jonka lisäksi otetaan mukaan kevyitä lihaksia vahvistavia harjoitteita. Tässä vaiheessa pyritään palauttamaan liikelaajuutta.  

Paranemisvaiheessa edetään yhä suurempiin liikelaajuuksiin sekä isompiin painoihin. Paranemisprosessissa pyritään edistämään olkanivelen lihaskontrollia, jotta saavutettu täysi liikerata on hallittua. 

Nordic Healthilla kuntoutus etenee riippuen siitä, missä vaiheessa jäätynyt olkapää on. Kuntoutus suoritetaan laitteilla sekä kehonpainolla, käyttäen tarpeen mukaan myös manuaalisia tekniikoita. Laitekuntoutuksessa voimme varmistaa varovaisen, mutta nousujohteisen, edistymisen tarkoilla mittauksilla sekä yksilöidyillä liikeradoilla ja kuormilla.