Niskan retkahdusvamma ”whiplash”

Mikä on niskan retkahdusvamma?

Niskan retkahkdusvammalla, englanniksi ”whiplash”, tarkoitetaan niskaan kohdistunutta vammaa. Kyseinen vamma syntyy, kun niskaan suuntautu äkillinen liike joko eteen-taakse suunnassa, sivuttaissuunnassa tai kiertosuunnassa.  Esimerkkejä vamman syntyvyydestä ovat auton kolari, kaatuminen tai sukeltaminen matalaan veteen. Retkahdusvamman sattuessa pehmytkudoksiin, luihin tai jopa hermoihin saattaa syntyä vaurioita.

Miten niskan retkahdusvamma oireilee?

Yleisiä oireita retkahdusvammassa ovat niskan seudun kipu sekä liikerajoitus. Nämä kaksi pääoiretta voivat pahimmillaan ulottua lannerankaan asti. Oireina voi myös olla huimausta, keskittymisvaikeuksia, kömpelyyttä, korvien soimista, näköhaasteet sekä nielemisvaikeudet.
Suurin osa vammoista paranee täysin. Paranemisaika vaihtelee vamman laajuudesta, jonka johteena paraneminen saattaa kestää välillä jopa kuukausia. Joillekin syntyy myös niin sanottu ”pitkittynyt retkahdusvamma”.

Miten niskan retkahdusvammaa voi hoitaa?

Jos epäilet että olet saanut retkahdusvamman, suositeltavaa olisi ottaa yhteyttä lääkäriin. Tutkimuksissa on todettu, että jos kudosvauriota ei löydetä, mahdollisimman pikainen paluu normaaliin arkielämään edesauttaa paranemista. Kipua voi myös lääkärin ohjeistuksella hoitaa tulehduskipulääkkeillä.

Nordic Healthilla hoito alkaa aina fysioterapeutin tutkimuksella. Oireenkuvasta sekä mahdollisesta kudosvauriosta riippuen terapia räätälöidään juuri sinulle sopivaksi. Jos rajoittavia tekijöitä ei lääkärin tutkimuksessa ole todettu, terapia alkaa rentoutumisharjoitteista sekä David Health solutionsin niskaspesifeissä harjoittelulaitteissa tehtävästä liikkuvuusharjoittelusta. Laitteiden avulla saamme harjoiteltua kaikkia niskan liikesuuntia. Voimme myös tasaisin väliajoin tarkasti seurata liikelaajuuden etenemistä laitteilla suoritetuilla mittauksilla. Oireenkuvasta riippuen fysioterapiaan sisältyy myös manipulaatiota sekä kaularangan, rintarangan, lannerangan ja hartiaseudun täsmähoitoa.