Käden nivelrikko

Käden nivelrikko

Nivelrikko on aaltomainen sairaus, jolle on tyypillistä oireiden ja oireettomien jaksojen vaihtelu. Muutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Nivelrikossa nivelestä häviää enemmän rustoa kuin tilalle syntyy. Nivelruston pinta rikkoutuu ja voi kulua puhki, jolloin luut pääsevät hankaamaan toisiaan vasten. Ärsytyksen johdosta nivel turpoaa ja jäykistyy. Aamuisin ja muulloinkin liikkeelle lähtiessä esiintyy jäykkyyttä.

Artroosi eli nivelrikko on yleisin nivelsairaus ja sitä ilmenee lähes kaikilla ikääntymisen myötä. Joka toinen nainen ja joka neljäs mies sairastuu käden nivelrikkoon elämänsä aikana. Nivelrikko on yleisintä sormien kärkinivelissä, mutta sitä voi esiintyä myös keskinivelissä ja peukaloiden kämmennivelissä. Yleisin oire on paikallinen kipu nivelessä, sekä heikentynyt liikkuvuus. Käsissä voi esiintyä turvotusta sekä nivelten jäykistymistä. Käden toiminta heikkenee ja erityisesti peukalon pinsettiote voi vaikeutua ja aiheuttaa kipua. Niveleen voi muodostua luisia kyhmyjä uusdisluun kasvun vuoksi. Kun nivelrikko pahenee, se oireilee myös levossa.

Käden nivelrikon riskitekijät

  • Ikä ja perimä
  • Nivelvammat
  • Työhön liittyvät toistoliikket, kuormitus tai tärinä
  • Diabetes
  • Heikko lihaskunto
  • Sukupuoli. Naisilla nivelrikko voi johtua esimerkiksi vaihdevuosien aiheuttamasta estrogeenin puutostilasta.

Käden nivelrikon hoito

LIIKE ON LÄÄKE

Nordic Healthilla pyritään fysioterapeutin kanssa löytämään sopivia käden voimaa ja liikkuvuutta parantavia harjoitteita. Tärkein hoito on liikkeen ylläpitäminen. Kipua tuottavaa rasitusta pyritään kuitenkin välttämään. Liike voitelee niveliä kuin öljy oven saranaa. Kipujaksojen aikana voidaan tarvittaessa käyttää lastoja ja/tai lääkärin määräämiä kipua lievittäviä lääkkeitä.