Fasettinivelperäinen kipu

Selkärangan jokainen nikama yhtyy toiseen fasettinivelen avulla. Fasettinivelten tehtävänä on vakauttaa rangan liikkeitä. Nivelpinnan rasittuminen ja kuluminen voi aiheuttaa tulehdustilan ja niveltä ympäröivän nivelkapselin jäykistymisen. Fasettikipu voi johtua monista eri syistä esim fasettinivelten kulumasta, selkärankareumasta joka aiheuttaa tulehduksen fasettinivelissä, tai sitten esim. fasettilukosta, jonka taustalla voi olla liikekontrollin häiriö, huono/stattinen asento tai väärä kuormitus.

Fasettinivelkipu alkaa usein äkillisesti ja voi esiintyä koko selkärangan alueella. Kipu on usein voimakkaampaa rangan taaksetaivutuksissa kuin eteentaivutuksissa ja saattaa pahentua kävellessä tai pidempään seisoessa.

Fasettinivelistä johtuvaa selkäkipua esiintyy useimmiten silloin kun nivel kiertyy tai vääntyy rangan liikkeiden aikana. Tällöin jäykistynyt nivel voi jäädä jumiin eli lukkiutua. Jumissa olevaa tai lukkiutunutta fasettiniveltä ympäröivät lihakset menevät myös usein kramppiin, aiheuttaen lihaskipua ja liikerajoitusta vaurioalueella.

Tyypillisiä fasettinivelkivun oireita ovat

  • Äkillinen voimakas kipu ja/tai liikerajoitus selässä
  • Kipu voimistuu taaksetaivutuksen aikana
  • Kipu saatta pahentua kävellessä tai pidempään seistessä
  • Kipu on toispuoleista ja säteilee pakaraan, lantioon tai reiden sivulle

Fasettinivelkivun hoito

  • Akuutissa tilanteessa kipua voi lievittää reseptivapailla kipulääkkeillä
  • Kylmä-/lämpöhoidosta voi olla hetkellistä apua kivunlievityksessä
  • Liikkuminen kivun sallimissa rajoissa

Fasettinivelkivut eivät usein helpota itsekseen, vaan niitä tulee hoitaa aktiivisesti selkärangan liikkuvuutta ja ryhtiä parantavilla harjoitteilla sekä selkälihaksia vahvistamalla. Arkiliikkumista ja selän käyttämistä on tärkeä jatkaa kivusta huolimatta sopivin annoksin. Fysioterapeutilta saat yksilölliset harjoitusohjeet, joilla lievittää kipua kipua ja ennaltaehkäistä sen uusiutumista.