Olkanivelen sijoiltaanmeno

Olkanivelen sijoiltaanmeno

Olkapään sijoiltaanmeno tarkoittaa käytännössä sitä, että olkavarsi työntyy pois lapaluussa olevasta kuopastaan. Sijoiltaanmeno voi vaurioittaa olkapään seudun lihaksia, lihasten jänteitä, nivelsiteitä sekä rustoa. Olkapää voi mennä sijoiltaan joko osittain, tai kokonaan. Olkapään sijoiltaanmeno johtuu yleensä kaatumisesta tai kovasta iskusta olkapäähän.

Olkanivelen sijoiltaanmenon oireet

Olkapään sijoiltaanmenon oireita ovat vahva kipu olkapään seudulla, lihasheikkous, puutuminen, turpoaminen, mustelmat sekä raajan liikkumattomuus. Olkapään sijoiltaanmeno voi myös näkyä päällepäin.

Olkanivelen sijoiltaanmenon hoito

Olkanivel tulee aina asettaa paikoilleen lääkärin toimesta. Lääkäri voi joissain tapauksissa suositella myös olkapään leikkaamista.Sekä leikkauksen että paikoilleen asettamisen jälkeen voi olla tarpeen pitää olkavartta kantositeessä, lääkärin ohjeistuksen mukaan. Tämän jälkeen olkapäätä lähdetään kuntouttamaan maltillisilla liikkuvuusharjoitteilla sekä voimaa edistävillä harjoitteilla.

Nordic Healthilla olkapään sijoiltaanmenon kuntoutuksessa edetään asiakkaan tilanteen mukaisesti, aloittaen liikkuvuus sekä mobilisaatioharjoittella ja edeten lihasvoima ja lihaskontrolliharjoitteisiin. Kuntoutuksessa voidaan käyttää apuna myös manuaalisen terapian keinoja. Kuntoutus tapahtuu sekä raajan omalla painolla että kuntoutuslaitteilla.