Olkapään kiertäjäkalvosimen repeäminen

Olkapään kiertäjäkalvosimen repeämä

Kiertäjäkalvosin koostuu neljästä olkapään lihaksesta. Nämä lihakset sekä niiden jänteen tukevat olkapään luisia rakenteita ja mahdollistavat olkapään liikkeet. Kiertäjäkalvosin on hyvin altis tapaturmille sekä toistuvalle liikkeelle, joka voi johtaa näiden lihasten jänteiden repeämiseen tai jopa irtoamiseen.  

Repeämä voi olla joko yhdessä tai useammassa jänteessä. Repeämät voivat olla eri suuruisia. Joissakin tapauksissa jänne voi myös kokonaan irrota kiinnityskohdastaan. Kiertäjäkalvosimen repeämä voi tapahtua joko trauman, esimerkiksi iskun tai kaatumisen, johteena tai toistuvasta väärin kuormittavasta liikkeestä.  

 

Kiertäjäkalvosimen repeämän oireet

Kiertäjäkalvosimen repeämän oireisiin kuuluu yöllinen kipu, lepokipu sekä kipu olkavartta liikutellessa. Tämän lisäksi olkapää voi tuntua hyvin heikolta, ja voi olla lähes mahdotonta nostaa olkavartta hartiatason yläpuolelle.

 

 

Kiertäjäkalvosimen repeämän hoito

Kiertäjäkalvosimen repeämää voidaan hoitaa sekä leikkauksella että konservatiivisesti. Konservatiiviseen (ei leikkauksellinen) hoitoon sisältyy olkavarren lepuuttaminen, liikkeiden rauhoittaminen, kipulääkitys sekä kohdennettu fysioterapia. Myös leikkauksen jälkeen fysioterapia on keskeisessä roolissa.

Nordic Healthilla kiertäjäkalvosimen repeämän kuntoutus räätälöidään aina asiakkaan yksilölliseen tilanteeseen soveltuen. Kuntoutusmuoto riippuu osittain siitä, onko repeämää leikattu vai ei. Fysioterapia sisältää kivunlievitystä, liikkuvuusharjoittelua, oikeaoppisten olkapääliikkeiden harjoittamista sekä voimaa edistävää kuntoutusta laiteilla.