Ranteen ja käden jännetuppitulehdukset

Jännetuppitulehdus

Jännetuppitulehdus on yksi käden ja ranteen rasitussairauksista. Jänteen tulehdus aiheuttaa kipua ja mahdollisesti turvotusta jännetuppeen ja sitä ympäröivään kudokseen. Kipu on yleensä pahimmillaan aamulla ja helpottuu päivän mittaan kättä käyttäessä. Ranteen ja/tai sormien liike on rajoittunut ja liikuttelu pahentaa kipua.

Jännetuppitulehdusta, joka esiintyy sormen koukistajajänteessä, kutsutaan napsusormeksi. Kivun ja turvotuksen lisäksi sormi naksuu ja lukkiutuu. Jos jännetuppitulehdus esiintyy peukalon tyvessä, kutsutaan sitä de Quervain taudiksi.

Jännetuppitulehduksen hoito

Ensisijaisena hoitokeinona on kuormituksen vähentäminen ja kipugeeli. Lastaa suositellaan käyttämään vain lyhytaikaisessa käytössä. Fysioterapeutin ohjaamat harjoitteet tulisi aloittaa akuutin vaiheen mentyä ohi. Jännetupen tulehduksen pitkittyessä voidaan harkita kortisoniruisketta tai leikkaushoitoa.

Nordic Healthilla kuntoutus alkaa ongelman perussyyn selvittämisellä ja oireiden hoidolla. Kuntoutus etenee käden fysioterapeuttisilla harjoitteilla kuormituksen määrää, kestoa ja tehoa vähitellen lisäämällä. Tarpeen mukaan käytetään myös manuaalisia tekniikoita. Käden harjoitteiden lisäksi on tärkeää harjoittaa ylä- ja alavartalon voimaa kokonaisvaltaisesti. Näin varmistamme riittävän lihasvoiman ja voimme ennaltaehkäistä muiden kiputilojen ilmaantumista.