Kyynärpään tendinopatia (golfkyynärpää, tenniskyynärpää, hiirikäsi)

Kyynärpään tendinopatia

Kyynärpään tendinopatiassa esiintyy ulko- tai sisäsivunastaan paikantuvaa kipua, joka säteilee kyynärvarteen. Ulkosivunastan tendinopatiasta käytetään nimitystä tenniskyynärpää. Sisäsivunastan tendinopatiasta käytetään puolestaan nimitystä golfkyynärpää. Molemmissa esiintyy kipua rannetta koukistaessa tai ojentaessa ja niihin liittyy myös kosketusarkuus. Oireiden pahentuessa voi esiintyä myös yösärkyä. Oireiden ilmaantuessa kannattaa heti hakeutua hoitoon, jotta voidaan estää kipujen lisääntyminen ja aloittaa välittömästi kyynärvarren kuntoutus.

Kyynärpään tendinopatialle altistaa voimakas kyynärvarren rasitus ja ylikuormitus, joka sisältää toistoliikkeitä ja voimankäyttöä. Toisaalta riskiä voi lisätä myös liian vähäinen kuormitus. Muita riskitekijöitä ovat tupakointi ja diabetes.

Kuvassa näkyy tenniskyynärpää ja lähikuva, jossa näkyy vaurioituneen jänteen kudos.

Kyynärpään tendinopatian hoito

Akuutissa vaiheessa on tärkeää vähentää kuormittavien tehtävien tekemistä. Kyynärpäähän voi kokeilla siihen tarkoitettua erityistukea (epikondyliittitukea) ja paikallisia tulehduskipulääkkeitä. Kortisonipistosta ei suositella ensisijaisena hoitokeinona. Akuutin vaiheen mentyä ohi on hyvä hakeutua fysioterapeutin ohjaamaan harjoitteluun. Ohjeiden avulla voidaan kuntouttaa (kyynärpäätä) ja ennaltaehkäistä tendinopatian uusiutumista.

Nordic Healthilla kuntoutus alkaa ongelman perussyyn selvittämisellä ja oireiden hoidolla. Kuntoutus etenee kyynärvarren fysioterapeuttisilla harjoitteilla kuormituksen määrää, kestoa ja tehoa vähitellen lisäämällä. Tarpeen mukaan käytetään myös manuaalisia tekniikoita. Kyynärvarren harjoitteiden lisäksi on tärkeää harjoittaa ylä- ja alavartalon voimaa kokonaisvaltaisesti. Näin varmistamme riittävän lihasvoiman ja voimme ennaltaehkäistä muiden kiputilojen ilmaantumista.