Olkapääkipu, kyynärvarren kipu ja käsikipu

Lue lisää diagnooseista klikkaamalla

Mistä olkapääkipu johtuu?

Olkapään ongelmat voivat olla vähitellen syntyneitä kiputiloja kuten jäätynyt olkanivel tai seurausta tapaturmasta kuten olkapään sijoiltaanmeno tai murtuma. Kiputilojen taustalla voi olla olkapään rakenteelliset tekijät kuten nivelen ahtaus tai sen löysyys eli instabiili olkanivel. Olkapään ongelmiin liittyy tavallisesti nivelen liikerajoitukset, liike- ja/tai lepokipu sekä yösärky.

Tavallisimmin olkapääkivun taustalla on lihaksen jänteen ongelma. Ikääntyessä jännealueiden ongelmat yleistyvät entisestään, ja noin joka neljänneksellä 60-vuotiaista ja puolella 80-vuotiaista on todettu jänteen läpäisevä repeämä. Yleisin olkapään jännevaiva on kiertäjäkalvosimen eli rotator cuff jänteen rappeumaperäinen tauti.

Olkapääkivun hoito

Nykyisten hoitokäytäntöjen mukaan olkapään kiputiloja hoidetaan konservatiivisesti ilman operaatiota terapeuttisen harjoittelun avulla. Olkaniveltä liikuttavia kiertäjälihaksia ja lapaluuhun kiinnittyviä lihaksia vahvistamalla voidaan usein vähentää liikekipua ja parantaa olkapään toimintakykyä. Hyvä ryhti vaikuttaa ennaltaehkäisevästi olkapäävaivojen syntyyn.

Nordic Health keskuksen ainutlaatuisilla harjoituslaitteilla voidaan liike kohdistaa turvallisesti ja kivuttomasti pienin annoksin olkapään rakenteisiin. Aineenvaihdunnan parantuessa kuormitusta nostamalla olkapään toiminnallisuus ja kestävyys palautuu.

Kyynärvarren kipu ja käden kipu

Kyynärvarren ja käden kipu

Kyynärvarren ja käden kipu on yleistä ja se voi johtua rasituksesta, vammasta, kulumasta, tulehduksesta tai hermopinteestä. Kipu johtuu harvemmin verenkierron ongelmasta. Yleisiä kivun aiheuttajia ovat jännetupen tulehdukset (napsusormi, de Quervain), tendinopatiat (tennis- ja golfkyynärpää) sekä rannekanavaoireyhtymä. Kipu voi olla peräisin myös kaularangasta, esimerkiksi välilevyn pullistuma tai TOS-oireyhtymä (thoracic outlet syndrome) voivat aiheuttaa säteilykipua kyynärvarteen.

Kyynärvarren ja käden kiputilojen hoito

Kyynärvarren ja käden kiputiloja hoidetaan pääosin konservatiivisesti vähentämällä kokonaiskuormitusta ja tekemällä fysioterapeutin ohjaamia kohdennettuja harjoitteita. Rannekanavaoireyhtymän ja kyynärvarren tendinopatian hoidossa voidaan käyttää myös erilaisia tukia.

Nordic Healthilla pyrimme oireen hoidon lisäksi löytämään ongelman perussyyn. Liikettä apuna käyttäen ennaltaehkäisemme kipuoireiden toistumisen ja lisäämme toiminnallisuutta vahvistamalla kyynärvarren ja käden lihaksia. Mittausten (esim. puristusvoiman, isometristen voima- ja liikkuvuusmittausten) avulla voimme seurata harjoitusten tehokkuutta.