Polven tekonivel

Polven tekonivelkuntoutus

Polven tekonivelleikkaukseen päädytään useimmin polven pitkälle edenneen nivelrikko vuoksi. Nivelrikossa nivelestä häviää enemmän rustoa kuin tilalle syntyy.  Nivelruston pinta rikkoutuu ja voi kulua puhki, jolloin luut pääsevät hankaamaan toisiaan vasten. Ärsytyksen johdosta nivelkalvo ärtyy, alkaa turvotella ja jäykistyä. Elimistö ei itse pysty korjaamaan vaurioitunutta nivelrustoa. Polven tekonivelleikkauksessa kulunut pinta poistetaan. Sekä reisiluuhun että sääriluuhun asetetaan keinotekoiset nivelpinnat, jotka kiinnitetään luusementillä.

Polven kuntoutus alkaa jo ennen tekonivelleikkausta

Leikkauksen jälkeen jalalle saa yleensä varata täydellä painolla. Alkuun on syytä käyttää kävelemisen apuvälinettä, kuten kyynärsauvoja, jotta ontumiselta vältyttäisiin. Leikkaushaava paranee kokonaisuudessaan yleensä 4-6 viikon kuluessa, vaikka tikit poistetaan jo muutama viikko leikkauksesta.

Leikkauksen jälkeinen kuntoutus alkaa heti heräämössä. Polven toiminnallisuuden kannalta on hyvin oleellista aloittaa kävely- sekä liikkuvuusharjoitteet mahdollisimman pian. Alkuun harjoitteet ovat toimintakykyä edistäviä sekä turvotusta vähentäviä.

Polven tekonivelleikkauksen kuntoutus Nordic Healthissä

Nordic Healthilla toivoisimme että polven kuntoutus alkaisi jo ennen itse leikkausta. Hyvällä lihasvoimalla ja toiminnallisuudella edistät omaa kuntoutusprosessiasi leikkauksen jälkeen. Kun leikkaus on suoritettu, voit jatkaa kuntoutusta heti kun tikit on poistettu ja haava umpeutunut. Kuntoutuksessa keskitymme liikkuvuuden lisäämiseen sekä lihasvoiman edistämiseen. Kuntoutuksen edetessä harjoittelemme myös toiveidesi mukaan arjessa / vapaa-ajalla tarvittavia polven isompia liikkeitä, kuten esimerkiksi jalan sijoittumista golf lyönneissä. Kuntoutus toteutetaan laitteilla, kehonpainolla ja manuaalisia tekniikoita apuna käyttäen.