Välilevyn pullistuma

Välilevyt sijaitsevat selkärangan nikamien välissä. Välilevyjen tehtävänä on tukea selkärankaa sekä toimia iskunvaimentajina ottaen vastaan selkärankaan kohdistuvaa rasitusta. Välilevyjen rappeutuessa voi syntyä pullistuma. Tämä pullistuma voi painaa selkäydinhermoja, mikä aiheuttaa esimerkiksi säteilevää kipua pakaraan tai jalkaan.

Välilevyn pullistumaa esiintyy pääasiassa ihmisillä, joiden selkä on instabiili, jotka eivät liiku tarpeeksi tai, jotka rasittavat selkäänsä virheellisessä asennossa. Välilevyjen rappeutumista tapahtuu myös ikääntyessä, ja ikääntymisestä johtuva rappeutuminen onkin muita syitä yleisempää puolessa tapauksista, joissa potilas on yli 50-vuotias. Välilevyn pullistuma voi olla myös oireeton. Oireetonta pullistumaa tavataan yleisimmin 25–50-vuotiailla henkilöillä, jotka tekevät fyysisesti kuormittavaa työtä.

Mitä tehdä akuutissa välilevyn pullistumassa

Selkäkivussa arkiliikkumista ja selän käyttämistä on tärkeä jatkaa kivusta huolimatta sopivin annoksin. Akuutissa selkäkivussa (kesto alle 6 viikkoa) tulisi välttää selkään kohdistuvaa kuormitusta kuten kantamista, nostamista tai äkkinäisiä laajoja kiertoliikkeitä. Kipulääkkeiden käyttö on suositeltavaa akuutissa selkäkivussa.

Tärkeää selkävaivojen ennaltaehkäisemisessä ja hoitamisessa on pitää keskivartalon lihakset hyvässä kunnossa, koska optimaalisesti toimivat syvät vatsa- ja selkälihakset tukevat rankaa.  Aktiivisella liikkeellä parannetaan verenkiertoa ja lisätään välilevyjen aineenvaihduntaa, mikä edistää paranemisprosessissa. Selkäkipuja hoidettaessa on aluksi tärkeää aloittaa liikeharjoittelu pienillä kuormituksilla ja maltillisia liikeratoja käyttäen. Kiputuntemusten vähetessä on turvallista nostaa kuormitusta selän kestävyyden ja toiminnan parantamiseksi