Kiertäjäkalvosinoireyhtymä

Kiertäjäkalvosinoireyhtymä

Kiertäjäkalvosin koostuu neljän olkapään seudun lihaksen jänteestä. Nämä lihakset sekä lihasten jänteet tukevat olkapäätä sekä mahdollistavat olkapään liikkeiden tekemistä. Kiertäjäkalvosinoireyhtymä vaikuttaa juuri näihin jänteisiin, joko yhteen tai useampaan.

Kiertäjäkalvosinoireyhtymä voi syntyä liiallisesta rasituksesta, huonoista asennoista tai esimerkiksi kaatumisesta. Näistä tavallisin syy on kuitenkin toistuvat vääränlaiset kuormitukset olkapään seudulle. Kiertäjäkalvosinoireyhtymässä olkapään lihasten jänteissä tapahtuu hetkellisiä muutoksia, kuten esimerkiksi jänteen paksuuntumista, heikkenemistä tai repeämistä. Myös jänteiden turvotus tai kalkkimuodostumat ovat mahdollisia.

Kiertäjäkalvosinoireyhtymän oireet

Kiertäjäkalvosinoireyhtymän oireet ovat arkuus tai kipu olkapään seudulla, etenkin olkapään etuosassa tai sivulla. Olkavarren etuosassa voi myös olla turvotusta. Olkapään lihaksisto voi tuntua heikolta, liikerata pienentyneeltä ja kipua voi esiintyä sekä päivisin että öisin. Kipua provosoi yleensä hartiatason yläpuolella suoritettavat liikkeet.

Kiertäjäkalvosinoireyhtymän hoito

Kiertäjäkalvosinoireyhtymän hoito koostuu kivunhallinnasta, muun muassa lääkehoidolla, kylmä- tai kuumahoidolla, TENSillä tai teippauksella. Tämän lisäksi olkapäätä lähdetään kuntouttamaan venyttelyillä, liikkuvuusharjoitteilla sekä voimaharjoitteilla.

Nordic Healthilla kuntoutus alkaa fysioterapeutin alkututkimuksella. Tämän jälkeen luodaan yksilöllinen harjoitteluohjelma, johon kuuluu omaan arkeen sopiva kivunlievitys, liikkuvuuden lisääminen, voiman edistäminen ja kuormittavien asentojen ergonominen ohjaus. Kuntoutus tapahtuu sekä kehonpainolla että laitteilla, jolloin harjoittelua voidaan seurata hyvin tarkasti ja varmistaa nousujohteisuus.