Kaularankaperäinen päänsärky

Mitä on kaularankaperäinen päänsärky?

Kaularankaperäisellä päänsäryllä tarkoitetaan kaularangan luurakenteista ja jäykistä lihaksista johtuvaa kipua. Niskan liikuttelu lisää usein päänsärkyä. Kaularankaperäinen päänsärky johtuu yleensä yläkaulan pitkäaikaisesta toimintahäiriöstä esim. päätetyöskentelystä ja huonosta ryhdistä.

Miten kaularankaperäinen päänsärky oireilee?

Kaularankaperäinen päänsärky on toispuoleista ja tuntuu pistemäisenä pään eri alueilla. Oireet koetaan voimakkuudeltaan yleensä kohtalaisena tai merkittävänä, lievää pahoinvointia voi esiintyä, mutta oksentelu ei kuulu oirekuvaan. Tyypillisesti niskassa on toispuoleisia liikerajoituksia ja hartiassa ja käsivarressa esiintyy heijastekipua. Pään jatkuva staattinen asento ja niskan kuormittaminen ja liikkeet pahentavat kipua.

Miten kaularankaperäistä päänsärkyä voi hoitaa?

Tutkimusten mukaan kohtuullisesti rasittava kestävyysliikunta mm. kävely rennosti käsiä liikuttaen ja porraskävely yhdistettynä ryhtiä ja kaulan asennonhallintaa parantaviin täsmäharjoitteisiin toimii lääkehoitoa paremmin. Harjoittelu rentouttaa niskan ja hartianseudun lihaksia sekä parantaa niiden verenkiertoa ja hapensaantia. Sopivasti liiketta ja kuormitusta annostelemalla  paikallinen kipu lieventyy. Kestävyysharjoittelu vaikuttaa kehoon laajemmin kipua lievittävästi endorfiinituotannon lisäääntyessä.
Fysioterapeutilta saat yksilölliset ohjeet liikuntaharjoittelun aloittamiseksi.