Niskan nivelrikko

Mikä on niskan nivelrikko?

Kaularangassamme on seitsemän nikamaa, joiden välissä sijaitsee välilevyjä (pois lukien ensimmäisen ja toisen nikaman välissä). Näiden välilevyjen tehtävä on kytkeä nikamat toisiinsa, keventää nikamiin ja rankaan kohdistuvaa painetta ja iskuja sekä mahdollistaa rangan liikkuvuutta kaikkiin liikesuuntiin. Niskan nivelrikossa välilevyjen rustopinta heikkenee tai vaurioituu. Rustopinnan heikkenemisen myötä nikamat siirtyvät lähemmäs toisiaan, joka saattaa aiheuttaa esimerkiksi hermojen pinnetiloja. Niskan nivelrikko johtaa yleisesti niskan alueen kipuun, tulehdukseen, toiminnan heikkenemiseen sekä jäykkyyteen.

Niskan nivelrikon oireita ovat esimerkiksi: 

  • Niskakipu joka pahentuu seistessä 
  • Niskakipu joka säteilee olkapäähän tai käsivarteen, välillä jopa alaraajoihin 
  • Pistelevää tuntemusta käsissä 
  • Päänsärkyä 
  • Niskan seudun kipua ja jäykkyyttä 

Yleisin syy niskan nivelrikolle on nikamien kuluminen, esimerkiksi ikääntymisen myötä tai toistuvia liikkeitä ja kuormittavien taakkojen nostamista vaativa työ. 

Miten niskan nivelrikkoa voi hoitaa?

Niskan nivelrikkoa hoidetaan yleensä joko lääkkeillä, fysioterapialla tai leikkauksella, tai näiden kombinaatiolla. Nordic Healthilla niskan nivelrikon hoito alkaa aina fysioterapeutin alkututkimuksella, jonka jälkeen laaditaan yksilöllinen kuntoutussuunnitelma. Tähän saattaa sisältyä kipua lievittäviä keinoja, niskan sekä selän lihaksia vahvistavia harjoitteita sekä ergonomiaohjausta. Kuntoutuksen tukena käytämme ainutlaatuisia David Health Solutions niskalle suunniteltuja kuntoutuslaitteita.