Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymä

Rannekanavaoireyhtymä on ranteen alueella olevan keskihermon pinnetila, joka voi johtua paikallisesta rasituksesta tai vammasta. Se voi myös kehittyä raskauden loppuvaiheessa turvotuksen vuoksi. Muita riskitekijöitä ovat perintötekijät, ylipaino, nivelreuma, munuaissairaudet, diabetes ja kilpirauhasen vajaatoiminta.

Rannekanavaoireyhtymän oireena on peukalon, etusormen, keskisormen ja nimettömän sormen puutuminen etenkin öisin. Kädessä voi esiintyä myös kipua ja tilan pahentuessa puristusote ja sormien hienomotoriikka häiriintyy.

Rannekanavaoireyhtymän hoito

Rannekanavaoireyhtymän ensisijainen hoito on rasituksen vähentäminen ja yölastan käyttö. Lastan käyttöä tulisi jatkaa ainakin 3–4 viikon ajan. Oireita voi lievittää fysioterapeutin ohjaamilla neuraalikudoksen liikkuvuusharjoittelulla. Oireiden pitkittyessä voidaan harkita paikallista kortisoniruisketta tai leikkaushoitoa. Vähäsuolaisesta ruokavaliosta, laihduttamisesta ja kuntoilusta voi myös olla hyötyä.

Nordic Healthilla kuntoutus alkaa ongelman perussyyn selvittämisellä ja oireiden hoidolla. Kipujen vähetessä lisäämme vähitellen neuraalikudoksen liikkuvuusharjoittelun kuormituksen määrää, kestoa ja tehoa. Tarpeen mukaan käytetään myös manuaalisia tekniikoita. Käden harjoitteiden lisäksi on tärkeää harjoittaa ylä- ja alavartalon voimaa kokonaisvaltaisesti. Näin varmistamme riittävän lihasvoiman ja voimme ennaltaehkäistä muiden kiputilojen ilmaantumista.