Lonkan nivelrikko

Lonkan nivelrikko

Nivelrikko on aaltomainen sairaus, jolle on tyypillistä oireiden ja oireettomien jaksojen vaihtelu. Muutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Nivelrikossa nivelestä häviää enemmän rustoa kuin tilalle syntyy. Nivelruston pinta rikkoutuu ja voi kulua puhki, jolloin luut pääsevät hankaamaan toisiaan vasten. Ärsytyksen johdosta nivel turpoaa ja jäykistyy. Aamuisin ja muulloinkin liikkeelle lähtiessä esiintyy jäykkyyttä.

Lonkan nivelrikon riskitekijät

 • Ylipaino
 • Perimä
 • Nivelvammat ja nivelsidevauriot
 • Raajan virheasennot
 • Kuormittava työ

Ikääntyminen heikentää nivelruston mekaanisia ominaisuuksia sekä kudosten aineenvaihduntaa. Nämä altistavat nivelruston vaurioitumiselle.

Lonkan nivelrikon oireet

 • Kun lonkassa on nivelrikko, lonkka muuttuu jäykemmäksi. Sinun voi olla vaikea leikata varpaankynsiä, koska jalkaa on vaikea koukistaa ja lonkka ei kierry sivulle. Matalaan autoon tai sohvalle istahtaminen ja sieltä nouseminen voi olla hankalaa.
 • Lonkka on kipeä, mutta kipu ei useinkaan tunnu lonkan sivulla, kuten voisi kuvitella. Sen sijaan nivusia särkee, ja kipu säteilee usein reiteen. Jopa polvea voi särkeä. Moni tuleekin vastaanotolle kipeän reiden tai polven takia.
 • Lonkan nivelrikon alkuvaiheessa kipu tuntuu tyypillisesti rasituksessa tai sen jälkeen. Nivelrikon edetessä kipu voi muuttua jatkuvaksi.
 • Kun lonkkanivelestä häviää rustoa, jalka saattaa lyhentyä. Siitä taas voi seurata ontumista. Jalka saattaa myös kiertyä ulospäin niin, että varpaat osoittavat ulospäin eivätkä suoraan eteen.

Lonkan nivelrikon hoito

LIIKE ON LÄÄKE

Nivelrikon tärkein hoito on liikunta, mutta kovia iskuja aiheuttavia lajeja kannattaa välttää. Liikunta voitelee niveliä kuin öljy oven saranaa.

 • Muista, että nivelesi ei ole rikki, etkä voi itse rikkoa sitä tai pahentaa nivelrikkoa. Siksi mikään liikunta tai painavien esineiden kantaminen ei ole kiellettyä. Kaikki lihaksia vahvistava tekeminen on sinulle hyväksi, jos vain pystyt siihen.
 • Nivelille ystävällisiä lajeja ovat kävely, pyöräily, vesijuoksu, vesijumppa, uinti, hiihto ja luistelu.
 • Suuntaa kuntosalille ja vahvista lihaksia. Pakara ja reisilihasten vahvistaminen voi vähentää lonkassa tuntuvaa kipua, sillä vahvat lihakset vähentävät lonkkanivelen kuormitusta.
 • Venyttely ja jalkojen ja käsien ojentelu esimerkiksi jumppakuminauhaa vasten aktivoi liikeratoja ja hillitsee nivelten jäykistymistä.
 • Riittävä lepo on tärkeä vastapaino liikunnalle.

Kevennä nivelen kuormaa

Ylipaino on nivelrikon suuri riskitekijä. Jo muutaman kilon pudotus voi madaltaa sairastumisen riskiä merkittävästi. Jos nivelrikko on puhjennut, liikunta ei nykyisen tiedon mukaan paranna eikä pysäytä sitä, mutta se voi hoitaa ja helpottaa oireita mm. lihaskunnon ja painonhallinnan paranemisen kautta.

Hyvä ergonomia on hyvää nivelrikon hoitoa, sillä esimerkiksi työskentelytason korkeus ja istuma-asento vaikuttavat useimpiin meistä tuntikausia joka päivä.

Liikkumista helpottavien apuvälineiden kirjo on laaja ja niiden valinnassa auttaa fysioterapeutti, jotta apuväline tukee oikealla tavalla liikkumistasi.

Lääkäriltäsi saat sopivat kipulääkkeet kivun hallintaan.

Lonkan nivelrikko on yleisin syy, miksi lonkkaan tehdään tekonivelleikkaus. Jos kävely ei enää onnistu tai toimintakyky on muuten heikentynyt selvästi, eivätkä edellä mainitut hoidot auta, tekonivelleikkaus tulee ajankohtaiseksi. Hoidon arvion tekee lääkäri.

 

Lähteet: Fransen M, McConnell S, Hernandez-Molina G ym. Exercise for osteoarthritis of the hip. Cochrane Database Syst Rev 2009;(3):CD007912 PubMed. Carlson NL, Christopherson Z, Arnall E, Mohn S, Holton K, Marshall L ym. 457 A PILOT STUDY ON THE EFFECTS OF STRENGTH AND AEROBIC CONDITIONING IN PATIENTS WITH HIP OSTEOARTHRITIS. Osteoarthritis Cartilage 2011;19:S212. Fernandes L, Storheim K, Sandvik L ym. Efficacy of patient education and supervised exercise vs patient education alone in patients with hip osteoarthritis: a single blind randomized clinical trial. Osteoarthritis Cartilage 2010;18:1237-43 PubMed