Jännitysniska ”neck tension”

Mikä on jännitysniska?

Jännitysniska, englanniksi ”neck tension”, on yleisin niska-hartiaseudun vaiva. Suomalaisista jopa kolme kymmenestä kokee jännitysniskaoireita kuukausittain.  Jännitysniskalla tarkoitetaan tilaa, jossa niskan ja hartioiden lihakset ovat jännittyneet.  

Tyypillisiä oireita jännitysniskasta kärsivillä ovat lihaskireydet, lihasjäykkyydet, sekä liikerajoitukset niskan liikkuvuudessa. Oireisiin kuuluu myös kipu, joka tuntuu niskan alueelta hartioihin tai välillä jopa takaraivoon, huimauksen tunne, sekä kevyt puutumisen tai pistelyn tunne käsissä. Huomioitavaa on, että vahva kipusäteily yläraajassa ei ole tyypillinen jännitysniskan oire.  

Miten jännitysniskaa hoidetaan?

Yleinen jännitysniskan hoito sisällyttää liikkuvuuksien ylläpitämistä, lihasvoiman kohentamista, rentoutumisharjoitteita sekä ergonomiaohjauksia. Jännitysniskaa voidaan hetkellisesti helpottaa myös akupunktiolla sekä hieronnalla tai kipulääkkeillä / kipuvoiteilla.  

Jännitysniskaa tulisi hoitaa myös ennaltaehkäisevästi. Tämä sisällyttää esimerkkisi yöergonomian tarkistamisen (esimerkiksi tyynyn ja patjan laatu), pitkäkestoisen istumisen välttämisen ja yleisen ergonomian tarkistamisen.  

Jännitysniskan hoito Nordic Healthissä

Nordic Healthilla jännitysniskan hoito alkaa fysioterapeutin tutkimuksella. Tämän jälkeen etenemme, oireista riippuen, täsmäharjoitteluun. Meillä tapahtuva täsmäharjoittelu on räätälöity asiakkaan mukaan. Käytämme hoidossa tukena sekä rentoutumisharjoitteita että David Health Solutionsin harjoituslaitteita, joiden avulla voimme kohdentaa sekä voima- että liikkuvuusharjoittelun niskaspesifisti juuri oikeisiin ongelmakohtiin.