Olkapään pinneoireyhtymä, ahdas olkapää
Olkapään pinneoireyhtymä, ahdas olkapää
Olkapään pinneoireyhtymä, eli ahdas olkapää on yleinen olkapääkivun aiheuttaja. Se tarkoittaa tilaa, jossa olkaniveltä ympäröivät kiertäjäkalvosimen lihasten jänteet, useimmiten ylemmän lapalihaksen (m. supraspinatus) jänne ja sitä ympäröivä limapussi (bursa) hankautuvat toistuvien käsien kiertoliikkeiden myötä olkalisäkkeeseen aiheuttaen mekaanisen ärsytyksen kiertäjäkalvosimen pehmytkudoksiin. Vaivan taustalla on usein kipeytyneen käden ylikuormitus jatkuvin toistoliikkein. Vaiva on yleinen mm. uimareilla ja heittolajien urheilijoilla sekä ruumiillista yläraajojen toistoliikkeitä vaativaa työtä tekevillä.
Olkapään pinneoireyhtymän oireet
Olkapään pinneoireyhtymän tyypillisin oire on kipu nostaessa kättä yli hartiatason. Olkanivelestä voi myös kuulua napsumista. Muita oireita voivat olla jatkuvat käden jomottaminen, lihasheikkous ja kipu olkanivelen etupuolella tai hartialihaksen päällä. Kipu pahenee usein öisin.
Olkanivelen pinneoireyhtymän hoito
Olkanivelen pinneoireyhtymän hoitoon kuuluu kivuliaiden liikkeiden välttäminen ja kuormituksen keventäminen. Urheilijalla tämä tarkoittaa usein taukoa lajiharjoittelusta. Totaalinen lepo ei ole kuitenkaan suositeltavaa olkanivelen jäykistymisen ehkäisemiseksi. Kipua voi lievittää kylmähoidon ja tulehduskipulääkkeiden avulla. Fysioterapia ja aktiivinen harjoitusterapia on todettu tehokkaaksi hoitomuodoksi olkanivelen pinneoireyhtymän hoidossa. Harjoitusterapian keskiössä on kiertäjäkalvosimen ja hartian lihasten asteittainen vahvistaminen. Vaiva kuntoutuu yleensä noin 6kk kuluessa.
Olkanivelen pinneoireyhtymän ennaltaehkäisy
Kuten kaikkien ylikuormituksesta johtuvien vaivojen, myös olkanivelen pinneoireyhtymän ennaltaehkäisynä toimii hyvästä fyysisestä kunnosta ja rasituksen jälkeisestä palautumisesta huolehtiminen. Fyysistä- tai toimistotyötä tekevien kannattaa hakea ergonomiaohjausta työterveyshuollon fysioterapeutilta. Aktiiviliikkujien ja urheilijoiden on oleellista suunnitella harjoitusohjelmat yhdessä osaavan valmentajan ja tarvittaessa fysioterapeutin kanssa harjoittelun kokonaiskuormituksen ja palautumisen seuraamiseksi.