Jäätynyt olkapää

Adhesiivinen kapsuliitti, jäätynyt olkapää

Adhesiivinen kapsuliitti, eli jäätynyt olkapää tarkoittaa tilaa, jossa olkanivelen nivelkapseli kiristyy ja tämä saa aikaan tyypillisen kipu- ja jäykkyysoireilun. Ilmiön syytä ei täysin tiedetä. Jäätynyt olkapää vaivaa jossain elämän vaiheessa noin paria prosenttia suomalaisista. Vaiva on yleisin 50–60-vuotiailla.

Jäätynyt olkapää oireet

Jäätyneen olkapään oireet voidaan jakaa neljään vaiheeseen:

1) Tulehdusvaiheessa olkapään kipu tuntuu usein levossa ja öisin sekä äkillisissä liikkeissä. Tällöin myös olkapään liikkeet alkavat vähitellen heikentyä ja rajoittua. Kipu pahenee pikkuhiljaa.

2) Jäätymisvaiheessa olkapää on kipeimmillään ja liikkeet rajoittuvat entisestään. Esimerkiksi lompakon laittaminen takataskuun tai rintaliivien kiinnittäminen voi olla mahdotonta.

3) Jäykkyysvaiheessa kipu alkaa hellittää, mutta olkapää on jäykkä ja liikerajoitus on selkeää.

4) Viimeisessä eli toipumisvaiheessa kipu on jo vähentynyt ja olkapään liikkeet alkavat palautua normaaleiksi.

Oireet voivat kestää kokonaisuudessaan 1–2 vuotta ja yleensä olkapää palautuu entiselleen. Tulehdusvaihe kestää tyypillisesti pari kuukautta, jäätymisvaihe muutamia kuukausia, jäykkyysvaihe noin puoli vuotta ja toipumisvaihe jopa vuoden.

Jäätyneen olkapään hoito

Jäätyneen olkapään hoito riippuu missä vaiheessa vaiva on. Tulehdus- ja jäätymisvaiheessa Vaivan itsehoito koostuu lähinnä kivun lievityksestä kylmähoidon, kipugeelin ja tulehduskipulääkkeiden avulla ja varovaisesta liikeharjoittelusta. Kipuvaiheessa fysioterapiasta ei ole vielä hyötyä, mutta esimerkiksi käden pientä heilurimaista liikettä riiputusasennossa voi kokeilla, jos kipu antaa myöten.

Jäykistymis- ja toipumisvaiheessa kun pahin kipu alkaa pikkuhiljaa helpottaa, olkanivelen jäykkyyttä hoidetaan fysioterapian ja erilaisten liikeharjoitusten avulla. Liikeharjoitusten jatkaminen on suositeltavaa, kunnes käden liikelaajuudet ja toiminnallisuus ovat palautuneet.

 

Jäätyneen olkapään ehkäisy

Syytä jäätyneeseen olkapäähän ei tiedetä, joten varmoja keinoja sen ennaltaehkäisyyn ei tunneta. On kuitenkin todettu, että Diabeetikoilla tila on yleisempi.