Olkanivelen sijoiltaanmeno

Olkanivelen sijoiltaanmeno

Olkanivelen sijoiltaanmeno tarkoittaa olkaluun siirtymistä ulos nivelkuopastaan. Se johtuu yleensä niveleen kohdistuvasta voimakkaasta iskusta, kuten kaatumisesta, tai käden voimakkaasta ja nopeasta riuhtaisusta.

Jos olkaniveleen kohdistuneen iskun, riuhtaisun tai kaatumisen jälkeen ilmaantuu kovaa kipua eikä kättä pysty nostamaan sivulle, on hyvä hakeutua välittömästi lääkäriin.

Olkanivelen sijoiltaanmenon oireet

Olkanivelen sijoiltaanmeno aiheuttaa kovaa kipua ja käden nostamisvaikeutta, jotka alkavat välittömästi olkapäähän kohdistuneen iskun tai käsivarren riuhtaisun jälkeen. Lisäksi olkanivelen kohdalle voi muodostua kuoppa.

Olkanivelen sijoiltaanmeno vaatii aina käynnin lääkärin vastaanotolla. Lääkärin suorittamaan perustutkimukseen kuuluvat olkanivelen tunnustelu ja liikeratojen tutkiminen. Samalla varmistetaan myös yläraajan hermoston ja verisuonituksen tilanne. Yleensä tarvitaan myös röntgenkuva, joka näyttää myös mahdolliset sijoiltaanmenosta aiheutuneet murtumat olkanivelessä.

Olkanivelen sijoiltaanmenon hoito

Hoito alkaa olkaluun paikalleen asettamisella (reponoinnilla). Ennen toimenpidettä lääkäri antaa kipulääkettä tai puuduttaa olkanivelen.

Kun olkaluu on paikallaan, asetetaan olkavarsi kiinni vartaloon 3 viikon ajaksi kantositeen avulla ja olkavarren kääntämistä ulospäin vältetään 6 viikon ajan tapahtumasta. Tämän jälkeen alkaa kuntoutusvaihe, jolloin on huolehdittava aktiivisesta liikeharjoittelusta, jotta olkanivelen liikkeet palautuisivat ennalleen ja joilla ehkäistään sijoiltaanmenon uusiutuminen. Ohjeet kuntoutukseen ja harjoitteluun saa fysioterapeutilta.

Joskus sijoiltaanmeno saattaa vaatia myös leikkauksen – varsinkin, mikäli olkaniveleen jää huomattavaa löysyyttä.

Olkanivelen sijoiltaanmenon ehkäisy

Olkanivelen sijoiltaanmeno johtuu yleensä kaatumisesta ja siihen liittyvästä olkanivelen vääntymisestä. Ikäihmisten kohdalla kaatumisen taustalla voi olla heikentynyt tasapaino tai huimaus. Tällöin kaatumisia voi yrittää ehkäistä lihaskunto- ja tasapainoharjoituksilla, joihin ohjeita saa fysioterapeuteilta ja liikunnanohjaajilta.

Jos taustalla on useita olkanivelen sijoiltaanmenoja, olkanivelen lihasten harjoittelulla on erittäin suuri merkitys tulevien sijoiltaanmenojen ehkäisyssä. Tätä varten kannattaa pyytää hyvät, yksilölliset harjoitusohjeet fysioterapeutilta.

Jos harjoittelu ei tuota tulosta ja olkanivel on hyvin löysä, voi leikkaushoito olla tarpeen uusien sijoiltaanmenojen ehkäisemiseksi.