Luunmurtuma
Luunmurtuma
Luunmurtuma voi aiheutua kaatumisen, onnettomuuden tai iskun seurauksena. Murtuma voi olla avomurtuma tai umpimurtuma. Avomurtumassa murtuman kohdalle syntyy ihorikko ja haavasta on yhteys murtuma-alueelle. Umpimurtumassa iho on ehjä. Murtuman oireina esiintyy kipua, turvotusta, epänormaalia liikkuvuutta ja arkuutta. Murtuma alue ei kestä kuormitusta tai painon varausta.
Luun murtumanhoito ja ehkäisy
Luunmurtumien yleisin hoito on kipsihoito. Kipsihoidon jälkeen (yleensä 3-6 viikkoa) vaurioitunut kehonosa on jäykkä, heikko ja kipeä. Tässä vaiheessa fysioterapian aloittaminen on tärkeää hyvän lopputuloksen saamiseksi. Turvotuksen väheneminen vähentää kipuja sekä parantaa nivelen liikkuvuutta. Luunmurtuma paranee elimistön omassa luutumisprosessissa.
Murtuman ehkäisyyn pätevät yleiset tapaturmien ehkäisyn periaatteet, eli liukastumisen, kaatumisen ja törmäysten välttäminen.
Kaatumisen ehkäisy:
- Apuvälineet: Käytä tarvittavia apuvälineitä liikkumisen tueksi kuten rollaattoria ja nastakenkiä talvisin.
- Lihaskunto ja tasapaino: Riittävän lihaskunnon ja liikehallinnan myötä esim. Liukastumisista ja kaatumisista johtuvat vammat voivat vähentyä
- Riskien arviointi: Arvioi riskit urheilussa ja liikenteessä.
Voit lukea lisää tasapainosta ja turvallisuudesta blogistamme täältä.
Jos tarvitset apua luunmurtuman jälkeiseen kuntoutukseen tai ennaltaehkäisyyn, ota yhteyttä Nordic Healthiin ja varaa aikasi!