Olkapään kiertäjäkalvosimen repeäminen

Olkapään kiertäjäkalvosimen repeämä

Olkaniveltä ympäröivät lihakset ja niiden jänteet muodostavat kiertäjäkalvosimen. Kiertäjäkalvosimen repeämä voi syntyä joko tapaturmaisesti tai vähitellen hiertyen esimerkiksi kroonisen ahtaan olkapään yhteydessä. Yleisimmin repeämiä esiintyy kaatumistapaturmien yhteydessä esim. tilanteissa, joissa yläraaja jää kaaduttaessa taakse ojennettuna vartalon alle. Toinen tyypillinen vammamekanismi on äkillinen nykäys vaikkapa porraskaiteeseen tarrauduttaessa, kun on kaatumaisillaan portaikossa. Kiertäjäkalvosimen repeämät ovat varsin yleisiä yli 50-vuotiailla.

Kiertäjäkalvosimen repeämän oireet

Kiertäjäkalvosimen repeämän yleiset oireet ovat olkanivelen kivuliaat liikerajoitukset, rasituskipu sekä öisin ilmaantuva särky. Särky johtuu siitä, että nivel tavallaan vuotaa nivelnestettä ympäristöönsä ja aiheuttaa olkaniveltä ympäröivän limapussin tulehduksen. Heijastekipu muualle käsivarteen on myös yleistä.

Erityisesti olkavarren nosto yläasentoon on hankalaa. Jos kiertäjäkalvosimessa on suuri repeämä tai jos jänne on kokonaan poikki, voi olkavarren nostaminen sivulta ylös olla mahdotonta.

Useimmissa tapauksissa on kyse osittaisesta repeämästä, minkä vuoksi olkapään liikuttelu kuitenkin jotenkuten onnistuu. Myös nämä repeämät vaativat hoitoa.

Kiertäjäkalvosimen repeämän hoito

Kiertäjäkalvosimen repeämän hoito suunnitellaan ja räätälöidään aina tapauskohtaisesti. Konservatiivinen hoito ilman leikkausta on perusteltua monissa tapauksissa. Konservatiivisen hoidon kulmakivenä on kuntoutus ja fysioterapia, joiden tavoitteena on kivunlievitys, liikeratojen ja oikeiden liikemallien palauttaminen sekä kiertäjäkalvosimen lihasten asteittainen vahvistaminen.

Joissakin tapauksissa kiertäjäkalvosimen repeämät hoidetaan leikkauksen tai tähystysleikkauksen avulla. Leikkauksen jälkeen käytetään kantosidettä noin 4 viikon ajan. Leikkausta seuraavan kuuden viikon aikana käden käyttö ja liike tehdään hyvin varovasti ja kuntoutus suoritetaan fysioterapeutin antamien ohjeiden mukaan. Tämän jälkeen aloitetaan leikatun käden asteittainen vahvistaminen yksilöllisen kuntoutussuunnitelman mukaan.

Kiertäjäkalvosimen repeämän ennaltaehkäisy

Hyvillä elämäntavoilla, säännöllisellä monipuolisella lihaskunto-, liikkuvuus- ja liikehallintaharjoittelulla voidaan vähentää myös kiertäjänkalvosimen repeämiä. Koska kiertäjäkalvosimen repeämien taustalla on usein kaatumistapaturma tulee ikääntyvien kohdalla harjoittelussa huomioida myös tasapaino- ja alaraajojen lihasvoimaharjoittelu.