Hyvä uni – vireä päivä

Miksi uni on tärkeää? Aivomme ovat korvaamaton kovalevy ja tarvitsevat riittävästi unta toimintansa turvaamiseksi. Hyvän unen aikana aivot puhdistuvat, tankkaavat ja remontoivat itseään. Nämä vaikutukset näkyvät terveydessä, kaikissa elinjärjestelmissä ja jokaisessa solussa. Aikuisen riittävän unen suositus on 7-8 tuntia ja lapsella 10 tuntia. Hyvän unen vaikutukset huomaa arjessa nopeasti. Pirteänä jaksaa, muistaa ja oppii helpommin ja elämässä on enemmän iloa ja energiaa.

Unen laadulla on tärkeä vaikutus vireystilaan

Urheilukelloja ja aktiivisuusrannekkeita valmistavan suomalaisen Polar Electro Oy:n sivuilla kerrotaan unen eri vaiheista.

Terveen aikuisen yöunessa on yleensä 4–5 unisykliä yön aikana. Yleensä unisyklissä siirrytään kevyestä unesta syvään uneen ja sen jälkeen REM-uneen. REM-uni on tärkeää oppimiskyvyn ja muistin kannalta. Syvä uni auttaa kehoasi palautumaan. Terveellinen unen rakenne sisältää riittävän määrän sekä REM että syvää unta.

 

Terveellinen unen rakenne sisältää riittävän määrän sekä REM että syvää unta.

 

REM- uni on lyhenne sanoista ”rapid eye movement”, ja se tarkoittaa vilkeunta. REM-unessa lihakset ovat rentoina mutta aivot aktiiviset. REM-uni auttaa mielen palautumisessa ja parantaa muistia ja oppimista. Suurin osa unien näkemisestä tapahtuu tässä univaiheessa. Suurin osa REM-unesta ajoittuu yön jälkimmäiseen puoliskoon. Aikuisilla REM-unen keskimääräinen osuus uniajasta on noin 21 prosenttia.

Syvä uni on vaihe, jonka aikana herääminen on vaikeinta. Tämä univaihe auttaa kehoa palautumaan, tukee immuunijärjestelmää ja vaikuttaa lihasten kasvuun. Se vaikuttaa myös osittain muistiin ja oppimiseen. Suurin osa syvästä unesta ajoittuu yön ensimmäiseen puoliskoon. Aikuisilla syvän unen keskimääräinen osuus uniajasta on noin 15 prosenttia.

Kevyt uni on siirtymävaihe hereilläolon ja syvempien univaiheiden välillä. Kevyestä unesta on helppo herätä, sillä sen aikana herkkyys ulkoisille ärsykkeille pysyy melko korkeana. Kevyt uni edistää myös henkistä ja fyysistä palautumista, vaikka REM-uni ja syvä uni ovat palautumisen osalta tärkeimpiä.”

parempi uniAktiivisuusrannekkeissa olevalla unen seurannalla voit seurata omaa unen laatua.

Alla vinkkejä, miten voit parantaa omaa unta

Unirytmi: Päätä säännölliset nukkumaanmeno- ja heräämisajat ja pidä niistä kiinni. Lopeta älylaitteiden, kuten puhelimen, tabletin ja tietokoneen käyttö viimeistään puoli tuntia ennen nukkumaanmenoa. Rajoita kahvin ja muiden kofeiinipitoisten aineiden käyttöä iltapäivällä/illalla.

Rentoutuminen: Stressi ja huolet vaikuttavat suoraan unen laatuun. Rentouttavat harjoitukset kuten hengitysharjoitukset, mindfullness tai rauhoittava musiikki voivat auttaa stressinhallinnassa.

Liikunta: Säännöllinen liikunta parantaa unen laatua, helpottaa nukahtamista ja pitää yllä vireyttä päivän aikana. Raskasta liikuntaa kannattaa välttää alle kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa. Rauhallinen liikunta, kävely ja venyttely sopivat myöhempäänkin ajankohtaan.

Lämpötila: Pidä makuuhuoneen lämpötila viileänä.

Valoisuus: Pidä huone mahdollisimman pimeänä. Jopa pienetkin valonlähteet voivat olla stimuloivia.

Ilmanvaihto: Jätä makuuhuoneen ovi auki tai raolleen, jotta ilma pääsee vaihtumaan yön aikana.

Melu: Yritä minimoida melu, vältä esimerkiksi tiskikoneen tai pesukoneen käynnistämistä yön ajaksi. Tarvittaessa voit käyttää korvatulppia nukkuessasi