Lantionpohjan toimintahäiriöt

Noin kolmasosa aikuisikäisistä naisista kärsii lantionpohjan häiriöistä. Ikääntyessä vaivat yleistyvät lantionpohjan sidekudoksen ja lihasrakenteen heikentyessä sekä alavatsaa kannattavan tuen pettäessä. Muita altistavia tekijöitä ovat synnytykset, estrogeenin puute vaihdevuosien jälkeen sekä lisääntynyt vatsaontelon paine esimerkiksi ummetuksen, ylipainon ja kroonisen yskän takia.

Äitiysfysioterapia

Lantionpohjan toimintahäiriöitä ovat

  • virtsaamiseen, ulostamiseen ja seksuaalitoimintoihin liittyvät ongelmat
  • laskeumat
  • erilaiset kiputilat

Kaikista yleisin lantionpohjan toimintahäiriö on virtsankarkailu eli inkontinenssi. Tämä jaetaan tyypin mukaan ponnistus-, pakko- ja sekainkontinenssiin. Inkontinenssissa virtsaputkea ympäröivät tukirakenteet tai virtsaputken sulkijamekanismi on heikko. Ponnistusinkontinenssissa virtsa karkaa fyysisen rasituksen tai muun ponnistuksen, kuten yskän tai aivastuksen yhteydessä.

Lantionpohjan laskeuma tarkoittaa lantionpohjan, lantion sidekudosten ja lihasrakenteiden heikentymistä ja löystymistä. Tästä seuraa lantion elinten – kohdun, virtsarakon tai peräsuolen – painumista alaspäin. Laskeumia voi esiintyä synnyttäneillä naisilla vaihdevuosi-iän ylityttyä. Miehillä virtsainkontinenssihäiriöt liittyvät yleensä eturauhasen liikakasvuun.

Lantionpojan tomintahäiriöitä hoidetaan konservatiivisesti fysioterapiaa apuna käyttäen.  Nordic Healthillä fysioterapeutti auttaa lantionpohjan lihasten tunnistamisessa ja oikeiden harjoitteiden ohjaamisessa. Lihasten pitäisi tukea, mutta ei olla ylijännittyneet. Lantionpohjan lihaksia vahvistamalla voidaan vaikuttaa erityisesti ponnistusinkontinenssi. Harjoittelun lisäksi lantionpohjan terveyttä voi edistää terveellisillä elämäntavoilla, tupakoimattomuudella ja painonhallinnalla.

”Olen 72-vuotias ja ihmeekseni 4 kk harjoittelun jälkeen en enää tarvinnut tippasuojia.”