Päätetyöläisen niskakipu

Työpäivän aikana kasvava niskakipu, päänsärky ja jatkuva väsymys alkavat olemaan lähes jokaisen päätetyöläisen arkea. Niskan kolotus on nykyään, lainataksemme asiakkaamme sanoja, enemmän sääntö kuin poikkeus.

Niskan ja hartiaseudun vetäessä tarpeeksi ”jumiin” hoidetaan vaivaa yleensä varaamalla hieronta-aika. Vaikka hieronta saattaakin antaa hetkellisen helpotuksen vaivaan, ei tämä apu ole ainoana hoitomuotona pitkäkestoista. Tästä huolimatta saamamme helpotus johtaa siihen, että jatkamme tyytyväisinä ja mahdollisesti hetken oireettomina huonoissa ja kuormittavissa asennoissa työskentelyä. Hetken kuluttua niskan ja hartiaseudun jumit ja kivut palaavat, ja lähdemme juoksemaan tuttua oravanpyörää kivun sietämisen ja hieronnan välillä. Mitä jos kokeilisimme vaihtoehtoisesti jotakin muuta, ehkä jopa jotakin pitkäkestoisempaa hoitoa?

UKK-instituutin mukaan yli 60 % suomalaisista aikuisista potee jossakin kohtaa elämää niskan ja hartiaseudun kipua. Näistä 6 % potee tätä kroonistuneena. Vaikka liikunnan on tutkitusti todettu vähentävän epäspesifiä niskakipua, niin harva tietää miten tätä kivuliasta kehonosaa tulisi liikuttaa.

Niskan ja hartiaseudun harjoittamisessa oleellista on oikeanlaiset liikkeet sekä oikea annostus, jotta vaiva saadaan paranemaan eikä pahenemaan. Niska-hartiaseudun harjoittelussa painotetaan vahvasti riittävää kuormitusta sekä riittävän pitkäkestoista harjoittelua, jotta saataisiin parannettua niskan, hartiaseudun ja olkapään seudun lihasten lihasvoimaa, kestävyyttä, liikkuvuutta sekä koordinaatiota. Koko yläkeholle annosteltu liikunta edesauttaa toimintakykyä vähentäen kipuja, päänsärkyä sekä mahdollisesti jopa näköhaasteita*. Myös muita rankaa tukevia lihaksia tulee harjoittaa, koska vaiva saattaa juurtua jopa lannerangan seudulta, vaikka oireilu onkin niskassa.  

Mikä olisi oikea annostus sekä oikea liikunta juuri sinulle? Paras mahdollinen vastauksemme tähän on; hakeudu ammattilaisen puheille ja selvitä! Kysymällä ja keskustelemalla on lähes mahdotonta annostella yksilöllistä hoitoa. Vaikka haastattelulla onkin iso merkitys, jotta taustatiedot saadaan selviteltyä, on käsin tutkimisella huomattavasti suurempi vaikutus sekä hyöty. Sinun niskakivullasi saattaa olla täysin eri syntyperä kuin esimerkiksi naapurisi niskakivulla, vaikka oireenkuvat olisivat täysin samat. Tämän takia suosittelemme vahvasti, että hakeutuisit fysioterapeutin puheille, jotta juuri sinun yksilölliseen tilanteeseen saadaan oikea annostelu harjoitteita, ohjeita sekä manuaalista terapiaa tai hierontaa.  

*jos huomaat äkillisiä näkökentän muutoksia, hakeudu lääkärin vastaanotolle.