Paranemisprosessi koostuu kolmesta vaiheesta; tulehdusvaihe, korjausvaihe sekä uudelleenmuodostumisvaihe. Tulehdusvaihe kestää yleensä noin kolme päivää. Tulehdusvaiheessa haavan verenvuoto tyrehtyy ja paranemisprosessi alkaa. Tulehdusvaiheelle ominaista on haava-alueen punoitus sekä mahdollisesti lämmön kohoaminen kehon.
Korjausvaiheessa, joka kestää noin kaksi viikkoa, uusi sidekudos alkaa muodostua. Tänä aikana mahdolliset hakaset tai ompeleet poistetaan. Uudelleenmuodostumisvaihe on pisin vaihe ja saattaa kestää jopa kaksi vuotta. Tänä aikana haavan vetolujuus kasvaa saavuttaen lopullisen vetolujuutensa, joka on noin 70-80% terveen kudoksen alkuperäisestä vetolujuudesta. Kehon paranemisprosessit ovat kuitenkin aina yksilöllisiä ja eri vaiheiden pituudet voivat vaihdella.
Välillä arpeutumisessa ja arven muodostumisessa ilmenee kuitenkin erilaisia haasteita. Näitä voivat olla esimerkiksi arven surkastuminen, jolloin arpi madaltuu ihoa alemmaksi. Surkastuneessa arvessa on huomattavasti heikompi vetolujuus verrattuna terveeseen arpeen. Arpeutumisprosessissa saattaa myös esiintyä arven liikakasvua. Liikakasvu voidaan karkeasti jakaa kahteen eri osa-alueeseen; arven rajojen sisäpuolella tapahtuvaan liikakasvuun tai /ja arven rajojen ulkopuolella, terveellä iholla tapahtuvan arven liikakasvuun. Kun arpikudos levittäytyy terveelle iholle, voidaan puhua arpikasvaimesta eli keloidista.
Arpikudosta täytyy hoitaa siinä missä haavaakin. Arpikudoksen käsittely ja hoito tulee aloittaa varovaisesti, sillä liian voimakas arpikäsittely saattaa johtaa jopa lisäarven syntymiseen. Alkuvaiheessa tärkeintä on elvyttää verenkiertoa ja hermoratoja herkistämällä arven ympärillä olevaa ihoa. Haavan umpeutuessa voidaan käsittely siirtää lähemmäs arpikudosta. Lopulta käsittelyä voidaan suorittaa myös arven päällä.
Arven hoidosta ja käsittelystä on tärkeä konsultoida terveydenhuollon ammattilaista.