Tutkimusten valossa pienillä pysyvillä arjen muutoksilla on hyviä vaikutuksia sydämen hyvinvoinnille. Tasapainoilu arjen valinnoissa ja vaatimuksissa vaikuttaa sydämen kuntoon. Onneksi sydän on kestävä lihas ja jaksaa hyvin, vaikka arjessa ajoittain olisikin stressiä, unettomuutta, huonoja ruokatottumuksia ja liikkumattomuutta.
Alle kuusituntisen yöunen toistuminen lisää merkittävästi sepelvaltimoiden kalkkeutumista. Päätös mennä nukkumaan hiukan aikaisemmin lisää keskittymiskykyä seuraavaan päivään ja auttaa tekemään parempia valintoja esimerkiksi ruokaostoksilla. Terveelliset ruokavalinnat edistävät painonhallintaa ja tukevat sydämen terveyttä.
Liikunnan kokonaisvaltaisista vaikutuksista ihmisen terveyteen on uusimpien tutkimusten myötä saatu merkittävää tietoa. Liikunta auttaa osaltaan pitämään verisuonet kunnossa, painon hallinnassa, veren rasva-arvot kohdillaan ja diabeteksen kurissa. Lihasten vahvistaminen ehkäisee myös masennusta ja ylläpitää kognitiivisia taitoja. Kehonhallinta kuten, jooga ja pilates helpottavat ahdistusta ja auttavat rentoutumaan. Säännöllinen ja monipuolinen liikunta auttaa sydäntä vahvistumaan. Sopiva päiväannos on 30min reipasta liikuntaa. Voidaakseen hoitaa uskomattoman tehtävänsä sydän tarvitsee myös sykettä nostattavaa ja rasittavaa liikuntaa.
Liiku omalla tavallasi joka päivä.
Sosiaaliset suhteet ja mielihyvää tuottavat harrastukset hoitavat sydäntä. Ilo, tunteet, leikki ja läheisyys ovat lääkkeistä parhaita ja ilmaisia.
Lähteet:
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12213942/
https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/early/2023/03/02/bjsports-2022-106195.full.pdf
https://bjsm.bmj.com/content/bjsports/early/2023/02/14/bjsports-2022-106282.full.pdf