Energiaa syksyn kävelylenkeistä

Kävelyn tiedetään parantavan kestävyyskuntoa. Jo puolen tunnin päivittäinen kävely voi parantaa kestävyyskuntoa 10–15 % muutamassa kuukaudessa. Kävely on hyvä aloittaa kevyesti ja lyhyistä kävelytuokioista, tämän jälkeen määrää ja kestoa lisätään pikkuhiljaa oman jaksamisen mukaan.

 

kävely virkistää

Kävelystä kannattaa tehdä omanlaisensa juttu. Voit reitillä poiketa istumaan, venyttelemään tai tehdä itselle asioita mikä tuntuu mielekkäältä.

Kävely kuormittaa alaraajoja, varsinkin reisiä, pakaroita ja pohkeita. Myös asentoa ylläpitävät lihakset vahvistuvat. Vaihtelevasta maastosta saadaan lisähaastetta joka kehittää liikehallintaa ja tasapainoa.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että kävely laskee verenpainetta, parantaa veren rasva-arvoja ja tehostaa rasva- ja sokeriaineenvaihduntaa. Nämä kaikki pienentävät sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Kävely ja nivelrikko

Kävelyä on myös suositeltavaa nivelrikosta kärsiville. Se on nivelystävällisempi liikkumismuoto kuin esim. juoksu. Erityisesti pehmeillä alustoilla kuten hiekalla ja metsämaastossa käveleminen kuormittaa niveliä vähemmän kuin asfaltti. Vaihteleva maasto antaa myös lisähaastetta joka kehittää liikehallintaa ja tasapainoa. Nivelrikkoisen ei kannatakkaan jättää kävelyä pois, vaan lenkkeillä kivun sallimissa rajoissa. Yksi keino on lyhentää lenkin pituutta.