Jumissa – löytyykö syy faskioista

Faskiat eli peitinkalvot ovat koko kehon kattava sidekudosverkosto. Se ympäröi, yhdistää ja erottelee lihaksia sekä sisäelimiä. Faskia antaa lihakselle muodon, suojaa lihasta vaurioilta ja vaikuttaa voimansiirtoon. Faskiakalvot ovat vahvoja ja osittain venyviä. Niissä on paljon vettä ja ne ovat läpinäkyviä.

faskiaKuva: Puranen, A. & Kettukangas, V. 2019. FasciaMethod Terve ja kiinteä keho. Docendo Oy

 

Pesusieni-ilmiö

Faskiat muodostavat kostean verkon, joka sitoo itseensä vettä kuin pesusieni. Kun sitä venytetään, se puristaa nesteen ulos. Muutaman minuutin kuluttua venytyksestä neste palaa ja nestepitoisuus nousee korkeammaksi kuin se oli aikaisemmin. Samalla elastisuus paranee.

Faskioiden ”jämähtäminen”

Lihaksen tuntuessa kireältä, se on usein enemmän lihasta ympäröivien faskioiden kuivuutta ja jämähtämistä kuin lihaksen supistumista ja lyhenemistä. Faskioissa on runsaasti hermoja ja verisuonia. Faskian ollessa kireä, pinnallinen verenkierto heikentyy ja toiminta häiriintyy. Siitä seuraa kipua, kömpelyyttä ja lihaksen voimantuoton ongelmia.

Jumissa olevan faskian vapauttaminen

Faskioiden pitäisi liukua vapaasti suhteessa toisiinsa. Jos faskiat ”jämähtävät”, voidaan ne vapauttaa faskiakäsittelyllä ja liikeharjoittelulla.

  • tee lempeitä, pumppaavia ja dynaamisia liikkeitä (pesusieni-ilmiö)
  • käytä kehoa mahdollisimman laaja-alaisesti ja monipuolisesti, yksipuolisella harjoittelulla ketteryys ja elastisuus häviävät
  • juo riittävästi ja säännöllisesti, faskiat koostuvat suurelta osin vedestä
  • ”Don´t worry be happy”, stressi pahentaa kivun tuntemusta.

faskiat

Nordic Health keskuksessa fysioterapeuttimme Katariina Palmroos ja Elena Sirviö ovat käyneet Jarmo Ahosen pitämän faskiakoulutuksen. Jos kärsit jostain tuki- ja liikuntaelmistön kiputilasta, ole heihin yhteydessä ja varaa aika.