1. Aloita harjoittelu maltillisesti keskittymällä peruskestävyysharjoitteluun. Tällä tarkoitetaan matalatehoista harjoittelua, jossa sääntönä on ”pitää pystyä puhumaan puuskuttamatta”. Nivelet, lihakset ja hengitys- ja verenkiertoelimistö tarvitsevat rauhallista tottutelua vauhtiin ja askelien tuomiin iskuihin.
2. Juostessa elimistön kuormitusta ja rasitusta voidaan vähentää lihasten voimaa kasvattamalla. Hyvä ja vahva lihaskunto on tärkeää nivelten hyvinvoinnille juoksulenkillä ja auttaa myös oikean juoksutekniikan hallinnassa.
3. Panosta kehonhuoltoon. Hyvä alkulämmittely on osa kehonhuoltoa, se valmistelee kehoa ja nopeuttaa harjoittelusta palautumista. Juoksun jälkeen voit tehdä lyhyitä venytyksiä kehon eri lihasryhmille.
4. Väsyneenä ei kannata lähteä lenkkipolulle, koska se lisää riskiä rasitusvammoille ja loukkaantumisille.
5. Juoksun aikana koko keho tekee yhteistyötä ja liike on sulavaa. Jos juostessa kokee, että askel on tökkivää ja lenkin jälkeen ei palaudu, voisi olla hyvä tarkistaa omaa juoksutekniikkaa.
Jos tarvitset apua juoksun aloittamiseen ja tekniikan hiomiseen, ota yhteyttä Nordic Health keskukseen. Varaa aika juoksuanalyysiin. Fysioterapeuttimme auttavat sinua juoksuharrastuksen turvalliseen ja tehokkaseen aloittamiseen.