Kuntoutuminen aivoinfarktien jälkeen

Aivoinfarktista toipuville potilaille laadukas kuntoutus on edellytys toimintakyvyn palautumiseen. Johtavat asiantuntijat suosittelevatkin terapeuttista  laiteharjoittelua neurologisissa sairauksissa. Harjoittelu Nordic Healthissä tarjoaa potilaille mahdollisuuden parantaa kestävyyskuntoa, voimaa ja liikkuvuutta turvallisesti. Tässä blogiartikkelissa Kalervo kertoo kuntoutumisestaan Nordic Healthissä kahden aivoinfarktin jälkeen. Kattavien numeeristen ja graafisten mittaustulosten avulla voidaan seurata hänen kuntoutumisen kehittymistä.

Yksilöllistä harjoitusterapiaa nousujohteisesti

Eläkkeellä oleva 69-vuotias Kalervo sairasti vuosi sitten kaksi aivoinfarktia peräkkäin. Näiden jälkeen Kalervon motoriset taidot heikkenivät merkittävästi.Kävelyn avuksi hän sai ensin rollaattorin ja tämän jälkeen kävelykepit.

Sairaalassa aloitetun kuntoutuksen jälkeen Kalervo koki tarvitsevansa tehokkaampaa kuntoutusta. Nordic Helath oli jo aikaisemmin Kalervolle tuttu paikka. Sairaalasta kotiutumisen jälkeen Kalervon ystävän Marittan avustamana aloitettiin kuntoutus Nordicissa. Kalervo käy Nordic Health -klinikalla kaksi kertaa viikossa.

Hoitojakson alussa Kalervo pystyi kävelemään 200m rollaattorin avulla. Vähitellen lihasten vahvistuttua ja kunnon parantumisen myötä pienet kävelymatkat sujuvat ilman tukea, portaiden nouseminen ja kotona tapahtuvat arjen askareet sujuvat helpommin.

Laiteharjoittelu lisää liikkuvuutta ja lihasvoimaa

”Nordicin laitteilla harjoittelu on mukavaa ja nautin siitä. Viimeisen aivohalvaukseni jälkeen yleinen toimintakykyni oli erittäin huono. Laiteharjoittelusta on ollut hyötyä ja tunnen edistyneeni. Olen paljon itsenäisempi kuin muutama kuukausi sitten.”

Yhdessä Nordic Healthin fysioterapeutin kanssa laadittiin hoitosuunnitelma ja tavoitteet. ”Nykyinen tavoitteeni on parantaa kävelyäni. Harjoittelu lonkkalaitteilla on vähentänyt lonkkakipuani. Tämä on rohkaisevaa, voin todella nähdä ja tuntea edistymiseni päivittäisessä arjessani”

Nordic Healthin liikuntaterapian ohella Kalervo on saanut toimintaterapeutin ohjausta ja tekee välipäivinä lisäharjoituksina kotona mm.kävelyä  kerrostalon portaissa ja kuntopyöräilyä.

 

Potilasohjelma EVE näyttää raporteissa edistymistä

Harjoituslaitteissa on mittavalmiudet  asiakkaan liikkuvuuden ja isometrisenvoiman mittauksiin. Tulosten perusteella seurataan kuntoutuksen edistymistä. Kalervolle on tehty mittaukset ennen kahta aivoinfarktia 2020 ja kuntoutuksen aikana lokakuussa 2021. Alla näet Kalervon raportin

Harmaalla näkyy Kalervon tulokset ennen kahta infarktia ja nykyinen tulos näkyy sinisellä. ”Tuloksista näkee, että Kalervon lihasvoima on lisääntynyt lähelle arvoja ennen aivoinfarkteja” Nordic Healthin terapeutti Hanna kertoo. Hän on työskennellyt Kalervon kanssa kuntoutuksen aikana. ”Tulokset kertovat, että meidän tulee seuraavaksi keskittyä voiman tasapainotukseen heikomman vasemman puolen kehittämisessä”

Henkilökohtainen harjoitusohjelma turvallisesti tehokkuudesta tinkimättä

Kalervon ystävä Maritta sai houkuteltua  Kalervon vuosia sitten aloittamaan harjoittelun Nordic Healthissä. Maritta kertoo:”Aikaisemmin olen käynyt kuntosalilla muualla. Aloitettuani harjoittelun Nordic Healthissä ymmärsin, että tämä on erilaista ja tehokasta. Yksilöllisellä harjoitusohjelmalla erikoislaitteiden avulla pystytään huomioimaan tarkasti ongelma-alueet. ”Minulle on tehty selkäleikkaus ja minulla on ollut ongelmia olkapää- ja hartiakipujen kanssa. Yhdessä Nordic Healthin ohjaajien kanssa räätälöimme minulle sopivan kuntouttavan ja kipuja ennaltaehkäisevän harjoitusohjelman. Harjoitellessani laitteilla, en tunne kipua ja tunnen liikkeiden tehoavan.”

Maritta pitää Nordic Healthin siisteydestä, valoisuudesta ja henkilökunnasta. ”Klinikan henkilökunta on ystävällistä, ammattitaitoista ja aina valmiina auttamaan.”

Lääkinnälliset harjoituslaitteet auttavat palautumaan infarktin jälkeen

Laiteharjoittelu kuntoutuksen aikana auttaa asiakkaita toipumaan infarktista ja muista neurologisista sairauksista.

ACSM:n (American College of Sports Medicine) ohjeiden mukaan henkilöille, jotka kärsivät aivoverisuonionnettomuudesta, suositellaan ”käyttämään laitteita ja harjoituksia, jotka parantavat turvallisuutta vajaatoiminnassa”. Laiteharjoittelu on turvallista, koska se mahdollistaa strukturoidun harjoittelun erillisillä parametreilla, mukaan lukien painonvastus ja liikerata. David-laitteiden avulla tämä on entistä helpompaa, koska EVE muistaa oikeat painot jokaiselle harjoitukselle ja päätenäytössä näkyy oikea liike- ja nopeusalue, jota potilaan tulee seurata.

American Heart Associationin julkaisemassa tutkimuksessa suositellaan fyysistä aktiivisuutta aivohalvauksesta toipuville potilaille. Tämä sisältää lihaksia vahvistavaa toimintaa. Tutkimuksessa korostetaan, että ”fyysisen aktiivisuuden tavoitteet ja liikuntamääräykset aivohalvauksesta selviytyneille on räätälöitävä yksilön mukaan maksimoidakseen pitkäaikaisen sitoutumisen”. David-laitteiden harjoitteluhoidolla tämä räätälöinti on takuu. Kuten Hanna selittää, ”räätälöimme Kallervon ohjelmaa säätämällä painonvastusta ja liikeratoja hänen nykytilanteeseensa sopivaksi. Harjoitteleessaan hän antaa palautetta jokaisen harjoituksen jälkeen ja EVE säätää ohjelmaa Kallervon palautteen perusteella.”