Lonkat vaihtoon – tehokuntoutusta ennen leikkauksia ja niiden jälkeen

Vuonna 2019  vaikeiden lonkkakipujen vuoksi Minnalle rakennettiin hoitosuunnitelma. Molempiin lonkkiin suunniteltiin tekonivelleikkausta, vasen puoli ensin ja sitten oikea puoli.

”Halusin vahvistaa lonkkaani ennen leikkausta, koska tiesin, että se olisi tärkeää toipumiselleni”, Minna kertoo.

Työkaverin suosituksesta Minna tuli maksuttomalle tutustumiskäynnille Nordic Health- fysioterapiakeskukseen Ruskeasuolle. Tästä alkoi Minnan ja Nordicin yhteistyö, aluksi kuntouttaen, ja nyt jatkuen molempien leikkauksien jälkeen omatoimisesti harjoitellen.

”Käyn klinikalla kolme kertaa viikossa. Minusta tuntuu, että nykyinen ohjelmani tukee voimakkaasti uusia lonkkiani. Laitteet antavat myös varmuuden siitä, että liikun oikealla tavalla, enkä tee mitään vahinkoa. ”

Kuntoutus ennen leikkausta tukee potilasta henkisesti ja fyysisesti

Minna aloitti Nordicissa  fysioterapeutin ohjauksessa hyvissä ajoin ennen ensimmäistä leikkausta. Minnan harjoitusohjelma sisälsi sopivin liikeradoin tehtäviä turvallisia, mutta tehokkaita harjoitteita lonkan alueelle ja alaraajoille unohtamatta keskivartalon ja ylävartalon vahvistamista. Vasemman puolen tekonivelleikkaus tehtiin elokuussa 2019. Kuntoutuminen sujui hyvin ohjeiden mukaan keskuksessa harjoitellen. Tästä rohkaistuneena vuoden kuluttua elokuussa 2020 oli oikean puolen vuoro.

Leikkauksen jälkeen  lempeää tehokuntoutusta.

Kuusi viikkoa oikean lonkan tekonivelleikkauksen jälkeen Minna palasi kävelykeppiä apuna käyttäen Nordic Health Ruskeasuolle. Aluksi kävely tuntui vaikealta ja hän pystyi ottamaan vain lyhyitä askelia lonkan liikkuvuusrajoitusten takia. Fysioterapeutti muutti harjoitusohjelmaa kuntotilanteeseen sopivaksi.

 

”Palauduin hyvin odotuksiani nopeammin. Yllätyin itsekin ja voin taas nauttia elämästä”.

 

lihaskuntotesti tulokset fysioterapiakeskus Nordic Health

lihaskuntotesti tulokset fysioterapiakeskus Nordic Health

EVE-potilasohjelmiston raportti kertoo Minnan oikean tekonivelleikkauksen kuntoutuksen edenneen hyvin. Ensimmäinen mittaus (kuvassa mustalla) tehtiin  kuntoutuksen alkaessa kuusi viikkoa leikkauksen jälkeen. Neljä kuukautta kestäneen  kuntoutusohjelman jälkeen tehtiin loppumittaukset (kuvassa sinisellä).

Minnan isometrinen voima on parantunut kaikissa mittauksissa yhteensä 59%. Lonkan loitonnuksessa parannus alkumittauksesta on 94% lähestyen viitearvoa ja eri lihasten väliset voimasuhteet ovat tasapainottuneet.

lonkkakipuun apua ja hoitoa

Minnan matka jatkuu

”Toipumiseni on ollut ilmiömäistä lonkkaleikkauksien jälkeen”. Minna kertoo.

Hän on kiitollinen, että löysi Nordic Health -keskuksen ja sai mahdollisuuden kuntouttaa itseään asiantuntevassa ohjauksessa turvallisia Davidin terapiaharjoituslaitteita apuna käyttäen. Minnan matka jatkuu omatoimisesti harjoitellen. Nykyinen harjoitusohjelma  keskittyy  kokonaisvaltaisesti hyvän lihastasapainon ja liikkuvuuden  ylläpitoon ja voiman lisäämiseen.

”Mielestäni tällainen ennen ja jälkeen -kuntoutus pitäisi olla pakollista kaikissa tuki- ja liikuntaelinleikkauksissa. Kuntoutumiseni molemmista leikkauksista on parantanut selkeästi elämänlaatuani”.