Turvallinen kuntoutus ja paluu fyysisen aktiivisuuden pariin koronataudin jälkeen

Ohessa kerätty tietoa kuntoutuksesta koronataudin jälkeen kansainvälisistä suosituksista ja asiantuntijalausunnoista. Ohjeet eivät sovellu pitkäkestoisen koronataudin kuntoutukseen(ns. long covid). Oireilu taudin jälkeen on hyvin yksilöllistä, ja avainasemassa on kuntoutujan oma seuranta ja arviovoinnistaan. Myöskään yleistä arviota toipumisajasta ei voida antaa; tilannetta tulee seurata yksilöllisesti.

Huomioon tulee ottaa kuntoutujan aiempi fyysinen kunto/lähtötaso sekä muut sairaudet ja rajoitteet. Lopeta heti liikunta ja tarvittaessa hakeudu terveydenhuoltoon, jos ilmaantuu esim. selvästi kohonnut leposykettä, lepo- tai rasitusrintakipuja tai hengenahdistuta ja rytmihäiriöitä.

Huom. Kuvassa terveen 18-64- vuotiaan liikuntasuositukset.

Yleiset ohjeet:

  1. Oireista huolimatta totaalinen vuodelepo ei ole suositeltavaa. Aluksi jo kevyt liikuskelu ja kevyet arkiaskareet riittävät.
  2. Fyysisen rasituksen lisäämisen tulee olla koronataudin jälkeen asteittaista ja tapahtua oireiden sallimissa rajoissa. Liian nopea palaaminen esimerkiksi harrastuksen pariin voi lisätä koronatautiin liittyviä terveysriskejä, erityisesti sydänongelmia. Aluksi on hyvä kokeilla viikon ajan hyvin kevyttä liikuskelua (kuten kävely tai arkiaskareet) tarkkaillen vointia. Kävellessä hyvä sääntö on pitää pystyä puhumaan hengästymättä.
  3. Rasitusta voi lisätä asteittain muutamien päivien välein, jos toipuminen etenee eikä uusia tai poikkeavia oireita ilmene. Ensin lisätään vähitellen fyysisen aktiivisuuden kestoa, vasta myöhemmin kuormittavuutta.
  4. Oireiden poistuttua voi vähitellen asteittain kokeilla raskaampaa ja hengästyttävämpää liikuntaa.

Siirryttäessä kohtuukuormitteiseen tai raskaaseen rasitustasoon  lääkärin arvio aiheellinen jos:ta

  • keuhko- tai sydänoireita (rintakipu, hengenahdistus, pyörrytys, sydämen tiheälyöntisyys)
  • tautimuoto ollut vakava tai vaatinut sairaalahoitoa

 

Lähteet: https://www.filha.fi/wp-content/uploads/2021/12/1_OHJEET-_Turvallinen-paluu-liikkumaan-koronataudin-jalkeen.pdf

 

OIKEIN ANNOSTELTUNA LIIKE ON LÄÄKE KORONASTAKIN TOIVUTTAESSA.